Maailman ainoo kurmettiruaka, jota saa syärä pipa päässä

[MUSTAMAKKARA]

 

MITEN MUSTAAMAKKARAA SYÖDÄÄN
JA MITEN SIITÄ PUHUTAAN

KIELIOPPIA AITO OSTOTAPAHTUMA
OIKEA NAUTINTATAPA MUSTA JA VIINI
JOS ET PÄÄSE TORILLE .

KIELIOPPIA

Jos et välttämättä halua osoittaa olevasi muukalainen, lausu ja kirjoita sana MUSTAMAKKARA aina yhteen. Yhdyssanan molemmat osat myös taipuvat samalla tavalla; esimerkiksi MUSTASTAMAKKARASTA. Aito tamperelainen saa kylmänväreitä, jos sanot haluavasi MUSTAMAKKARAA.

Myös Suomen kielen perussanakirja ( VAPK 1992) toteaa tämän tamperelaismurteen hienouden. Nimitys on kuitenkin varsin nuori, sillä 1961 painettu Nykysuomen sanakirja ei vielä tunne sitä vaikka luetteloi 20 muuta makkaralajia.

Sama persoonallinen ääntämismuoto on monessa muussakin tamperelaisessa sanassa - esimerkiksi sanotaan Mustastalahresta eikä Mustalahdesta.

Jos tampereen kielen taitosi ei ole aivan huipputasoista, kehoitamme käyttämään ilmaisua MUSTA. Se on hyvin yleistä tamperelaistenkin keskuudessa. On kuitenkin syytä olla varovainen. Jos menet Koisolta ostamaan mustan väristä pukua, Sinulle todennäköisesti tarjotaan hiukan ruskehtavan sävyistä mustaa asua. Mutta sehän on kaunis väri.
[ALKUUN]


AITO OSTOTAPAHTUMA

Ei siinä mitään erikoista ole. Voit huoletta astua myyjän luokse. Hän ei tarkkaile mahdollista horjumistasi. Silmiin ei tarvitse katsoa. Riittää kun sanot esimerkiksi: - Kahrella eurolla! Ainoa hyväksyttävä tapa on määritellä tilattava määrä rahassa. Todella paha moka on pyytää esim. 250 rammaa tai tommittanen pala. Tämä käytäntö on silkkaa kuluttajaystävällisyyttä. Myyjä ei voi sanoa, että aijai kun tuli vähän yli...

Valitettavasti Mustamakkara on nykyään hyvin tasalaatuista. Voit kuitenkin briljeerata tiedoillasi ja kysyä ohuempaa tai paksumpaa sorttia ja kurkkia otsa kurtussa myyntilaatikkoa. Tämä oli ennen vanhaan nimittäin erittäin tärkeä seikka. Oli ohutta aina alle parin sentin ja sitten paksumpaa, jonka suolen oma fysiologia jakoi sopiviksi pätkiksi. Makukin oli erilainen; ohut oli rapeeta ja paksu mehevämpää. Voit vielä mainita, että toista se oli ennen, kun Peltoniemeltä sai kunnon rasvaista mustaa. Pari epämiellyttävää sanaa vielä nykyajan terveysviranintoilijoista niin myyjä saattaa ruveta puhumaankin.

Myyjä antaa rahasta takaisin ja sanoo yrmee ilme naamallaan: HE. Tämä tarkoittaa sitä, että hänellä on päivä alkanut oikein hyvin ja hän toivoo hyvän tuulensa tarttuvan Sinuunkin. HE on lempeän kohtelias tamperelainen tapa sanoa Olkaa hyvä.
[ALKUUN]


OIKEA NAUTINTATAPA

Parhaimmillaan mustamakkara on Tammelantorilla tai Laukontorilla, eli Alarannassa nautittuna lokkien ahdistellessa ja heikon sateen vihmoessa kasvoja. Mustamakkara tuodaan torien kioskeihin kuumana suoraan tehtaan uunista. Kovalla pakkasella tamperelainen suorittaa tämän rituaalinsa Kauppahallissa. Parin euron pätkä voipaperiin käärittynä, hiukan puolukkaa päälle ja tosikylmä maitopurkki. Voiko ihminen suurempaa makuelämystä kokeakaan.

Tamperelaisisä saattaa joskus viedä jopa koko perheen ulos syömään. Yleensä mustamakkara syödään seisten - ei koskaan kävellessä. Jos porukassa on vanhuksia, alaikäisiä tai väsyneitä, voidaan istua toripenkille tai rotvallin reunalle. Mustamakkara suussa saa puhua - sitä vartenhan pulut ovat.

Monet tärkeät liikeneuvottelutkin käydään lokkilounaan yhteydessä.
[ALKUUN]


JOS ET PÄÄSE TORILLE

Ravitsevuuteensa nähden hinta on hyvin edullinen. Eurolla saa mukavan makupalan, parilla eurolla lähtee jo pieni nälkäkin.

Mustaamakkaraa voi ostaa kuumana hyvin varustettujen elintarvikemyymälöitten lämpötiskistä ja n. 1/2n kg:n itsepaivelupakkauksina lähes koko Suornesta.

Tampereen periferiaan mustaamakkaraa toimitetaan enemmän tai vähemmän jäähtyneenä sekä hyvin säilyvänä vakuumipakkauksena. Mustamakkara pitää siis lämmittää kotona. Se tarjoillaan puolukkahillon ja kylmän maidon kanssa, mutta myös kermaviilin ja puolukkahillon sekoitus sopii lisukkeeksi mainiosti. Perunasose, valkokastike ja puolukka-kaaliraaste sopivat erinomaisesti mustanmakkaran kanssa

Mustanmakkaran voi lämmittää paistinpannulla pieniksi kiekoiksi paloiteltuna, uunissa, grillissä tai nuotiolla. Mikro ei ole paras väline mustanmakkaran kuumentamiseen. Mikrossa siitä tulee useimmiten liian löysän tuntuista.

Jos mikro on kuitenkin ainoa käytössä oleva konsti, tässä vihje kuumentamiseen. Kääri mustamakkara voipaperiin ja laita mikrouuniin. Lämmitä mikron tehosta riippuen 2-4 minuuttia. Voipaperin ansiosta makkarassa säilyy rapea kuori aika hyvin, eikä tarvitse käyttää rasvaa. Maku on melkein yhtä hyvä kuin torilta ostettaessa.

Eräs ulkolainen tutkimuslaitos Savosta kehottaa kansalaisia halstraamaan mustanmakkaran nuotiolla. Sitä voi pitää melko pitkäänkin hiilloksen päällä. Makkaran pinta tulee siten ihanan rapeaksi.
[ALKUUN]


MUSTAMAKKARA JA VIINI

Mustanmakkaran tekee salonkikelpoiseksi sen erinomainen sopivuus nautittavaksi myös viinin kanssa. Hienoimmissa juhlissa mustamakkara nautitaan cocktail-paloina samppanjan tai kuohuviinin kera.

Kun mustamakkara on pääruokana tilaisuudessa, jossa ette kehtaa tilata maitoa, ehdotamme juomaksi punaviiniä. Aamulehdessä oli 12.12.1995 artikkeli, jossa Pirkanmaan hotelli- ja ravintolaoppilaitoksesta koottu raati valitsi mustallemakkaralle mielestään sopivimman viinin. Voittajaksi selviytyi nuori, tuore Beaujolais Nouveau. Raadin mielestä mustamakkara vaatii nuorehkon ja maultaan kevyehkön viinin. Tukevamman viinin liiallinen tanniini peittoaa mustanmakkaran jalon maun. Tämän maun voi kuitenkin taittaa puolukalla. Kevyehkön viinin kanssa ei suositella puolukoita.

[ALKUUN]

HISTORIAA VALMISTUS YLÖS
ETIKETTISÄÄNNÖT VALMISTAJAT HOME
RUOKARESEPTIT OHEISTUOTTEET LINKIT
JÄLJITELMÄT TORIT MISTÄ SITÄ SAA16.3.2007

Kaikki tiedot sitoumuksetta

inforeklaamikari.fi


reklaamikari.