Maailman ainoo kurmettiruaka, jota saa syärä pipa päässä:

Restaurant Astor, Tampere

Boudin de Tampere avec les airelles rouges
Restaurant Astor, Tampere, Finlande, 1998

MUSTAMAKKARA-RUOKARESEPTEJÄ

Aidoimmillaan kuumaa mustaamakkaraa nautitaan voipaperiin käärittynä torilla.
Jos ulkona sataa, voi mustaamakkaraa tarjota vierailleen myös sisätiloissa monella eri tavalla.


- - - LYONIN VERIMAKKARA - - -

- - - MUSTAMAKKARA PIPPURIKASTIKKEELLA - - -

- - - MUSTANMAKKARAN LÄMMITYS - - -

- - - HERKKUKASTIKE MUSTALLEMAKKARALLE - - -

- - - MUSTAA VIIMESEM PÄÄLLE - - -

- - - TAPSAN MUSTAMAKKARA - - -

- - - TAPOLAN RESEPTIT - - -

- - - LÄMPÖISET LEIPÄRULLAT - - -

- - - VERIMAKKARAKEITTO - - -

- - - MUSTAMAKKARAWOKKI - - -

LYONIN VERIMAKKARA
( Kreivitär Eva Mannerheim Sparren Keittokirja, Otava, 1990 )

250 g verimakkaraa
125 g hyvää ihraa
6 omenaa

Ota omenoita mieluimmin renettejä, kuori ne ja leikkaa hyvin ohuihin viipaleisiin. Kuumenna 3/4 ihrasta pannussa ja paista siinä omenanviipaleita 15 minuuttia, ravistellen niitä. Ei suolaa eikä sokeria panna joukkoon. Leikkele verimakkarat 10 cm:n paksuisiin palasiin. Poista nahka ja paista niitä ihran tähteessä 5-6 minuuttia kummaltakin puolelta. Omenaviipaleet asetetaan hyvin lämpimälle vadille niin että ne muodostavat kakun ja makkarapalat sen päälle.

MUSTAMAKKARA PIPPURIKASTIKKEELLA
( Mansen menu 3, Tampereen Arpatehdas, 1990 )

Kastikeaineet:

1 dl maitoa
1 dl kermaa
2 rkl vehnäjauhoja
1 rkl voita
1 tl rouhittua maustepippuria maun mukaan
suolaa ja valkopippuria

Vehnäjauho kylmäsuurustetaan tilkkaan vettä ja sekoitetaan lämmitettyyn maitoon, sen jälkeen lisätään kerma. Kattila poistetaan levyltä, sekoitetaan mausteet ja voi kastikkeen sekaan.

Annos:

150 g mustaamakkaraa ( paistettuna tai mikrossa lämmitettynä)
paistettua tai keitettyä perunaa
paistettua sipulia
pippurikastiketta ja puolukkaa maun mukaan

MUSTANMAKKARAN LÄMMITYS


Mustamakkara on aito hämäläinen perinneruoka. Tokko sitä kuitenkaan kukaan enää kotonaan valmistaa. Tampereen seudulla sitä valmistaa kolme tehdasta. Tampereen periferiaan mustaamakkaraa toimitetaan enemmän tai vähemmän jäähtyneenä sekä hyvin säilyvänä vakuum-pakkauksena. Mustamakkara pitää siis lämmittää kotona.

Mustanmakkaran voi lämmittää paistinpannulla, uunissa, grillissä tai nuotiolla. Mikro ei ole paras väline mustanmakkaran kuumentamiseen. Mikrossa siitä tulee useimmiten liian löysän tuntuista. Jos mikro on kuitenkin ainoa käytössä oleva konsti, tässä vihje kuumentamiseen.

Kääri makkara voipaperiin ja laita mikrouuniin. Lämmitä mikron tehosta riippuen 2-4 minuuttia. Voipaperin ansiosta makkarassa säilyy rapea kuori aika hyvin, eikä tarvitse käyttää rasvaa. Maku on melkein yhtä hyvä kuin torilta ostettaessa.

[ALKUUN]
HERKKUKASTIKE MUSTALLEMAKKARALLE

1 prk maitorahkaa
2 dl kuohukermaa
2 dl puolukoita survottuna
1 dl mansikkahilloa

Vatkaa kerma notkeaksi (ei vaahdoksi), lisää muut aineet ja sekoita. Tarjotaan kuuman mustanmakkaran kanssa.

MUSTAA VIIMESEM PÄÄLLE

Karun yksinkertaisesti mustaamakkaraa perunamuusin ja valkokastikkeen kera. Lisukkeena puolison väkisin tarjoama terveellinen puolukka-kaaliraaste. Ja tietysti lasi kylmää maitoa.

LÄMPÖISET LEIPÄRULLAT

Ohrarieskaa tai tortillaleipiä
Verimakkaraa
Tuorejuustoa
Sipulia
purjoa
Juustoraastetta

Lämmitä makkara pannulla. Voitele leipä nurjalta puolelta esim. pippurituorejuustolla, silppua myös sipulia ja purjoa sekaan. Kääri leipä rullalle, ripottele päälle juustoraastetta ja laita uuniin 200 asteeseen kunnes juusto on sulanut.

TV2/makupalat 21.4.98

[ALKUUN]
VERIMAKKARAKEITTO

sipulia
pekonia
kylmäsavukinkkua
voita ja vettä
palsternakkaa
lanttua
porkkanaa
perunaa
purjoa
verimakkaraa
timjamia, lihalientä ja laakerilehti
maustepippuria
siirappia

TV2/makupalat 5.5.1998

TAPSAN MUSTAMAKKARA

Kuumaa mustaamakkaraa ja mausteeksi omenahilloa. Herkullista.

MUSTAMAKKARAWOKKI

5 annosta

1/2 pak (125 g) munanuudeleita
1 rkl juoksevaa Voimariinia
2 pussia (à 250 g) kasvissuikaleita
1 tl tuoretta inkivääriä hienonnettuna
1 prk (2 dl) Valio ruokakermaa
2 tl sitruunapippuria
1/4 tl suolaa
1 tl basilikaa
400 g mustaamakkaraa tai muuta makkaraa
1 dl persiljaa hienonnettuna

Pinnalle
1/2 dl Valio Mustaleima raastetta

Katko nuudelit ja keitä kypsiksi pakkauksen ohjeen mukaan. Kypsennä kasvikset wokpannussa tai teflonkattilasa rasvassa. Lisää inkivääri, kerma ja mausteet. Lisää joukkoon valutetut, kypsät nuudelit ja persilja. Yhdistä viimeiseksi makkarapalat varovasti joukkoon. Kuumenna. Ripottele pinnalle juustoraastetta. Tarjoa lisäksi puolukkasurvosta.
[ALKUUN]

HISTORIAA VALMISTUS YLÖS
ETIKETTISÄÄNNÖT VALMISTAJAT HOME
RUOKARESEPTIT OHEISTUOTTEET LINKIT
JÄLJITELMÄT TORIT MISTÄ SITÄ SAA





16.3.2007

Kaikki tiedot sitoumuksetta

inforeklaamikari.fi


reklaamikari



.